Onze planeet blijft leven, de mens niet - The Sustainable Company

Je ziet het veel in het nieuws: We moeten niet boven de 1,5 graad opwarming komen, we moeten minder stikstof uitstoten, de uitstoot van CO2 moet ook omlaag, we moeten meer recyclen, we moeten minder vlees eten en ga zo maar door. In het nieuws wordt er gezegd deze acties te ondernemen om onze planeet te redden, maar is het wel onze planeet wat we moeten redden? 

Het antwoord is ja… maar ook nee. Dit klinkt misschien gek, maar in dit artikel zal ik jou uitleggen hoe dit zit.

De gevolgen van ons gedrag

Dat het klimaat verandert en dat de mens daar verantwoordelijk voor is, is een feit. We krijgen steeds vaker last van extreme weersomstandigheden. In Nederland krijgen wij steeds meer last van zwaardere stormen, stortregens, of juist periodes met lange droogte. Nederland is extra kwetsbaar voor overstromingen omdat ons land voor een groot deel onder de zeespiegel ligt. Kijk maar wat er in Limburg gebeurde in 2021. Ook kan klimaatverandering leiden tot een tekort aan drinkwater of voedsel. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de gevolgen elders in de wereld. 

De mens zorgt ervoor dat de wereld uit balans raakt. De ijskappen smelten waardoor de aarde te weinig warmte af kan stoten, we kappen veel bos waardoor de aarde te weinig CO2 vast kan houden en het de aarde sneller opwarmt, het koraal sterft af waardoor de biodiversiteit in de oceanen drastisch afneemt en zo zijn er nog tientallen verschijnselen waar de mens verantwoordelijk voor is.

De gevolgen op de mens

Zoals ik al genoemd heb, kan klimaatverandering zorgen voor een tekort aan drinkwater en voedsel. Dit is sneller dan je denkt: Het RIVM waarschuwt nu al dat er snel actie nodig is om een drinkwatertekort te vermijden. Dan hebben we het over een probleem in een rijk West-Europees land. Als we kijken naar andere continenten, zijn de problemen al veel meer te merken. In 2022 zorgden een kleine 400 natuurrampen voor 228 miljard euro aan kosten en werden 185 miljoen mensen getroffen door deze natuurrampen. Als de mens zo doorgaat, dan moeten wij serieus gaan kijken naar een massa-extinctie.

De 6e massa-extinctie 

Er hebben al verschillende massa-extincties plaatsgevonden in de miljarden jaren dat onze planeet bestaat. Tot nu toe zijn er vijf momenten van massaal uitsterven bekend. De meest recentelijke grote massa-extinctie was een kleine 66 miljoen jaar geleden waarbij in die periode de meeste dinosauriërs uitstierf. Zo waren er voor deze extinctie nog vier. Bij de laatste massa-extinctie zorgde een inslag van een meteoriet voor een heftige klimaatverandering waardoor er zoveel levende wezens uitstierven. 

Momenteel zijn wij bezig met het klimaat ook zo drastisch te veranderen, dat wij eigenhandig gaan zorgen voor een 6e massa-extinctie. Het is een kwestie van tijd wanneer de schade aan de ecosystemen waarin we leven een enorme chaos veroorzaken en het voortbestaan van talloze soorten in de wereld bedreigt – waaronder de mens zelf.

Herstart van de planeet

Net zoals na alle andere massa-extincties zorgt de planeet er zelf voor dat het weer gaat opstarten. Zonder een organisme dat het proces kan verstoren, leidt de planeet haar eigen leven weer. In een proces van duizenden jaren zal de planeet de balans weer herstellen en beginnen aan een nieuw tijdperk. Zonder de mens hoe we die nu kennen. 

Red niet de planeet, maar de mens

Om terug te komen op de vraag in de inleiding: We moeten ons gedrag en manier van leven niet aanpassen om onze planeet te redden, maar om de mens te redden. Wij maken de aarde ziek, en wij zijn de ziekte. Net als hoe het menselijk lichaam herstelt na ziek te zijn, zal de aarde dit ook doen. 


Als wij geen aanpassingen gaan maken en ons manier van leven niet aanpassen, zullen de komende generaties daar snel de gevolgen van ervaren. 

Duurzaam nieuws ontvangen?

Met twee verschillende diensten, help ik jou met het verduurzamen van je bedrijf.