Duurzaam Ondernemen: Een must voor een toekomstbestendig bedrijf 

Duurzaam ondernemen is een begrip dat steeds meer wortel schiet in het bedrijfsleven. Het is niet langer een modieuze term, maar een noodzakelijkheid voor bedrijven die hun succes willen waarborgen op de lange termijn. Steeds meer factoren spelen mee in het belang van duurzaam ondernemen waardoor het een must is geworden voor de toekomstbestendigheid van jouw bedrijf. In dit artikel worden de drie belangrijkste factoren toegelicht.

De consument vindt duurzaamheid steeds belangrijker

Uit de Global Sustainability Study 2022, uitgevoerd door adviesbureau Simon-Kucher & Partners, blijkt dat bijna 90% van consumenten bewustere en groenere keuzes maken in hun koopgedrag. In datzelfde onderzoek blijkt dat 66% van de consumenten duurzaamheid in ten minste één categorie als een top vijf-waardefactor beschouwt. Vorig jaar was dit percentage nog 50%. 

Duurzaamheid is geen trend of hot-topic voor de meeste consumenten. Voor een aantal is het een must, en dit aantal zal de komende jaren blijven stijgen. Bedrijven zullen steeds meer onder druk staan van consumenten om te handelen met betrekking tot hun duurzaamheid en impact. En bedrijven die zich niet aanpassen, zullen de negatieve gevolgen daarvan zien. 

De overheid komt met meer duurzaamheidseisen

Het is een kwestie van tijd dat de overheid met meer duurzaamheidseisen komt voor bedrijven. Nederland heeft verschillende doelen opgesteld voor 2030 en 2050. Hier een kleine greep uit een aantal doelen:

  • 49% broeikasgasreductie ten opzichte van 1990 in 2030
  • 32% hernieuwbare energie in 2030
  • 100% hernieuwbare elektriciteitsproductie in 2050

Om deze doelen te kunnen halen, moeten bedrijven aanpassingen doorvoeren om hun impact op het milieu te verminderen. Als bedrijven dit zelf niet doen, dan zal de overheid hier actie in nemen. Duurzame bedrijven zullen beloond worden, of niet-duurzame bedrijven zullen moeten vrezen voor hun toekomstbestendigheid. 

Werknemers en stakeholders willen geassocieerd worden met duurzaamheid

55% van de werknemers in Nederland vinden het belangrijk dat de organisatie / het bedrijf waar ze werken duurzaam zijn. Dit was het resultaat van een onderzoek uit 2021, uitgevoerd door BeFrank. Uit hetzelfde onderzoek in 2020 was dit 7% minder. Afgelopen jaar is deze lijn wederom gestegen en dat zal het de komende jaren ook blijven doen. 

Willen organisaties hun doelstellingen halen en hun gewenste groei zien, dan zullen ze deze trend bij werknemers erkennen en zich daarop inzetten.

Waar begin je als bedrijf? 

Voor veel bedrijven rust de vraag waar zij moeten beginnen als het gaat om verduurzaming. Het antwoord op deze vraag is hetzelfde als voor vrijwel alle nieuwe ontwikkelingen: begin klein. Zie waar de potentie ligt in het verduurzamen bij jouw bedrijf en probeer hierin aanpassingen door te voeren.

Toe aan ondersteuning in dit proces? Vul het formulier in en wij zullen contact met je opnemen voor gratis advies. Neem ook eens een kijkje op onze consultancy pagina voor meer informatie over onze ondersteuning in verduurzamen.

Duurzaam nieuws ontvangen?

Met twee verschillende diensten, help ik jou met het verduurzamen van je bedrijf.